Let op!

U gebruikt een verouderde browser. De website van Porsche Centrum Maastricht is niet geoptimaliseerd om in deze browser te werken.

U kunt hierdoor problemen met de website ervaren. Wij raden u aan gebruik te maken van Google Chrome of Firefox om de website te bekijken.

Akkoord

DNA-test: wat maakt rijders van Porsche uniek?

14 februari 2019

Maastricht-Airport,

Topatlete Dafne Schippers laat als eerste haar DNA testen

Porsche biedt rijders de mogelijkheid om te achterhalen wat hen uniek maakt en waar hun kracht ligt. Porsche-rijders kunnen een DNA-test aanvragen die dat mogelijk maakt. Topatlete èn Porsche-rijder Dafne Schippers, tweevoudig wereldkampioen en Olympisch zilveren-medaillewinnares, heeft als eerste haar DNA laten testen op karaktereigenschappen die haar sportieve succes verklaren.

“Wij geloven dat het goed is om ongewoon te zijn. Met deze DNA-tests willen we inzichtelijk laten maken welke karaktereigenschappen bij Porsche-rijders het verschil maken”, aldus Jasper Koek van Porsche Nederland. Genetisch is iedereen voor 99,9 procent gelijk, het verschil zit ‘m in die 0,1 procent die ieder individu uniek maakt. Op deze 0,1 procent richt de DNA-test zich. Porsche zelf krijgt de uitslagen van de DNA-tests niet te zien.

DNA Dafne Schippers: ze is grensverleggend
Het spits is afgebeten door topatlete èn Porsche-rijder Dafne Schippers. Zij heeft een genetische variant die gekoppeld is aan doorzettingsvermogen. “Dafne’s DNA toont aan dat ze een hoge genetische aanleg heeft om haar grenzen te verleggen”, aldus Berry Kriesels, directeur van Omnigen, het instituut dat de DNA-onderzoeken uitvoert. “De specifieke gen-variant die haar in staat stelt om haar grenzen te overschrijden, heeft haar mogelijk geholpen een van de snelste vrouwen ter wereld te worden.”

De 26-jarige topatlete ziet in de DNA-uitslag een verklaring voor haar buitengewone sportieve prestaties. “Erg interessant om nu te zien dat een deel van mijn succes genetisch te verklaren is. De drive om grenzen te verleggen zit dus letterlijk in mijn genen. In feite ben ik al mijn hele sportcarrière bezig met een uitdaging die ik voor een deel al bij mijn geboorte heb meegekregen.”

Onderzoeksbureau Omnigen gespecialiseerd in DNA-tests
De DNA-tests zijn ontwikkeld en worden uitgevoerd door wetenschappelijk onderzoeksbureau Omnigen uit Rotterdam. Bij deze tests wordt nadrukkelijk niet gekeken naar medische aspecten of tekortkomingen, maar alléén naar karaktereigenschappen die liggen opgeslagen in de 0,1 procent van ons DNA. Denk hierbij aan eigenschappen als ‘open staan voor nieuwe dingen’, ‘controle willen hebben’, ‘ongeduldig zijn’ of ‘niet bang zijn om boven de middelmaat uit te stijgen’.

Omnigen vergelijkt de resultaten van de DNA-tests met die in een wereldwijde database met duizenden DNA-profielen. Hierdoor is het onderzoeksinstituut in staat conclusies aan een individuele DNA-uitslag te verbinden en, bijvoorbeeld, te bepalen hoe vaak een bepaalde aanleg voor een eigenschap voorkomt.

‘Recreatieve genetica’
Prof. dr. André Uitterlinden, hoogleraar complexe genetica aan het Erasmus MC in Rotterdam, draagt DNA-analyse een warm hart toe. “De samenleving krijgt daar in toenemende mate mee te maken. Mensen raken er vertrouwd mee, hoeven er niet van te schrikken dat DNA over persoonlijke zaken gaat. Deze test zie ik als een vooruitgeschoven post op dat gebied. Leuk dat dit gebeurt.”

Hij wijst er wel op dat de wetenschappelijke onderbouwing nog niet voldoende is ontwikkeld. Uitterlinden spreekt in dat kader van ‘recreatieve genetica’. Dat wil zeggen: DNA-onderzoek zonder medische noodzaak. “Dit soort services zullen we in de toekomst vaker zien, het appelleert aan de nieuwsgierigheid van de mens.”

Volgens de deskundige leeft onder mensen nog altijd een soort ‘noodlotsbeleving’: het zit in mijn DNA, dus is het zo. Hij benadrukt dat we genetische analyse niet groter moeten maken dan het is. Ook gedrag en omgeving spelen een belangrijke rol. Daarbij: “Wij kunnen niet alleen genetische risico’s in kaart brengen, maar ook bijdragen aan een oplossing voor het individu. Als je bijvoorbeeld weet dat je aanleg hebt om dik te worden, dan moet je een andere levensstijl aanhouden en gezond eten. Daar zit de grootste winst.”

DNA-kit werkt simpel
Deelname aan de campagne werkt simpel. Via de landingspagina op uncommon.porsche.nl krijgt men na aanmelding en betaling een DNA-kit met buisje thuisgestuurd. De deelnemer neemt wat wangslijm af, doet dit in het buisje, registreert zichzelf online en stuurt het buisje naar Omnigen. Dit onderzoeksbureau is in staat ongeveer 200 gigabyte informatie uit het buisje te halen en dat te analyseren. Voor de Porsche-campagne is vooraf vastgelegd dat Omnigen alleen de specifieke karaktereigenschappen analyseert. De deelnemer krijgt als enige inzage in de resultaten via een beveiligde online omgeving. Hoeveel DNA-kits er worden verstrekt, moet uit de campagne blijken. De test is in eerste instantie bedoeld voor Porsche-rijders, maar Porsche benadrukt dat rijders van andere automerken niet worden uitgesloten.

Over Porsche
Het is niet de eerste keer dat Porsche zijn rijders de gelegenheid biedt om meer over zichzelf te ontdekken. Zo liet het automerk eerder wetenschappelijk onderzoek doen naar de verslavingsgevoeligheid van het rijden in een Porsche. Het merk maakt al zeventig jaar buitengewone auto’s voor ongewone mensen. Porsche gelooft in het anders zijn dan anderen en noemt dit Uncommon. Oprichter Ferry Porsche zei ooit: “Ik kon de sportauto van mijn dromen niet vinden. Daarom bouwde ik hem zelf.”

Over Omnigen
Genetisch onderzoeksbureau Omnigen bestaat sinds 2015. Omnigen gelooft dat wetenschappelijke kennis en recente technologieën beschikbaar zouden moeten zijn voor iedereen. Het bureau is ervan overtuigd dat technologie een van de belangrijkste krachten kan zijn in het verbeteren van het leven van mensen. Met de ontdekking van DNA en genetische technologie is een volgende stap gezet in het begrijpen van ons lichaam en alle processen die daar plaatsvinden.